Blog

Ügyfeleim a gazdasági válság idején 2015. május

Biztosan egyetértünk abban a reményünkben, hogy a 2008 ősztől datált gazdasági válság eredményezte árbevétel- és eredmény-csökkenésünk végre megállt. Ha kiválasztunk egy "csúcs" évünket az utolsó tízből (vagy a majdnem teljes utolsó "békeév" 2008-ast), majd megnézzük, hogy ezt követően a leggyengébb bevételi évünk hogyan alakult ehhez, akkor sok esetben 40-50% közötti relációt kapunk, leginkább a 2010-2012-es évek valamelyikére. Egyedi kivételek persze vannak, hiszen egy-két milliós, vagy - nagyobb cégeknél 10-100 milliós üzletek, kintlévőségek ide-oda billenése nagyban befolyásolhatja egy-egy év bevételét és üzleti eredményét.

Legtöbb ügyfelem árbevételben 2014 végén talán 60% körül áll, a szerencsésebbek, ügyesebbek elérik akár a 70%-ot is. Remélem, arányában többen vannak a 100%-on felüliek is, mint amennyi ilyen ügyféllel én találkoztam. Gratulálhatunk a jól teljesített 100-asoknak, de még a 70%-osaknak is. Sajnos nagyon kevesen vannak.
A visszaesést főleg a "kicsik" érzik meg lesújtóan. Ha 100 egységnyi bevétel kell egy mikrovállalkozásnak a tisztes megélhetéshez, viszont csak 60-at tud teljesíteni, az nagyon nehezen védhető. Az egyébként is szűk kiadásait ugyanis nem tudja olyan mértékben csökkenteni, hogy az eredménye ne csökkenne szintén számottevően. Nagyobb cégeknél a kiadás némileg könnyebben faragható (létszámcsökkentés, fejlesztés/beruházás elhalasztás, rendelésállomány csökkentés, ....), de nagy ára van, eredménye is negatív hatású: forgás lelassul, romlik más ágazatok teljesítése is, a gazdaság nem pörög. A többi ágazat hasonló hatása pedig szintén negatívan hat vissza a cégekre és a makrogazdaságra.

2014 talán már nem volt annyira "negatív év", de akár egy-két százalékos plusz is igen keveset jelenthet a több éves kivérzés után - főleg a kicsiknél.
Nehéz helyzetünkre ráférne a gyors javulás, de naivak sem lehetünk. Egy 2014 évvégén 60%-os árbevétel körül álló átlag-vállalkozásnak évente 20%-os bevétel-növekedés volna szükséges az előző évihez képest ahhoz, hogy 3 év alatt újra elérje a 100 körülit: 60 x 1,2 x 1,2 x 1,2 = 104. Ha évente csupán 2-5-10%-ot fejlődünk, az kevés lesz. Főként akkor, ha az eredmény is már évek óta csökkenő. Sok sikert kívánok mindannyiunknak a felemelkedéshez! Most már ennek kell jönnie, hiszen a mostani válság hosszabb volt, mint az 1929-33-as.

-gf-Jelenlét az interneten 2014. június

Nehéz gazdasági helyzetben a cégek a reklám, hirdetés, egyéb marketing típusú kiadásoktól szabadulnak szinte elsőként. Az internetes online adatbank ugyan cégismertetések összessége, de a vállalkozók közül is sokan hirdetésnek tekintik és azonnali üzletet várnak tőle. Egy céget/cégeket bemutató honlap nem direkt üzletet hoz (Önöké sem), csupán felkelti a figyelmet, megismertet, üzletlehetőséget ad. Viszont ott kell lenni, megtalálhatónak kell lenni akár saját, akár tudakozós honlappal, de leginkább mindkettővel, mert másképp' üzletet veszíthetünk - észrevétlenül.

A legjobb marketing-erő persze a saját munkánk, a szájhagyomány útján terjedő jó hírünk. Igaz, időbe telik a kivívása (és gyorsan elveszíthető), valamint területi korlátja is van. Az internet viszont hozzá tud tenni, mert óriási kiterjedésű (www: world wide web = egész világot behálózó) rendszer, ugyanakkor közvetlen, az ismeretanyaga mindenki számára elérhető.. Hatékonysága megőrzéséhez viszont adatainkat rendszeresen aktualizálni, frissíteni kell.
Kár, hogy a világháló már most tele van elavult, hamis információval, mert egy-egy honlapot csak elkészítettek, utána nem aktualizálták, már a cég is a harmadik címen található, vagy teljesen más a profilja, esetleg megszűnt. Ebben sajnos a már sok esetben szintén mással foglalkozó, vagy megszűnt, volt tudakozó cégeknek is nagy szerepük van. A www-t, ezt a hatalmas háló-erőt pedig okosan kéne használnunk. Az internet már most beláthatatlan tudásbázist kínál, csak rajtunk múlik, mit igénylünk belőle, hogyan használjuk erejét.

-gf-Informatika - ma 2014. február

Az informatika mai fejlettsége már olyan magas szinten áll, hogy azok a felhasználók is tudornak érezhetik magukat, akik egyébként teljesen más szakmai területeken otthonosak, más témákban "szaktudor"-ok. A számítógép üzemeltető - mint korábbi tanfolyami elnevezés - fogalom kitágult, ez már szinte elvárás felénk.

Megteremtődött tehát a feltétel, köszönhetően az informatikai cégek fejlesztői munkáinak. Napjainkban alig van olyan informatikai probléma, amelyre még nincs kaptafa - változatlan formában, vagy némi átalakítás, testre szabás után. Ilyenek a nagy vállalati rendszerek, a speciális területekre szabott kisebb szoftverek, a könyvelő, a folyamatirányító és diagnosztizáló szoftverek, ... Nincs már olyan tudományág, amely ne használná az informatika eredményeit. Sőt: néhány tudomány fejlődésének tetemes részét manapság az információ-technológiának köszönheti.

A XX. század egyik meghatározó technikai fejlődését az elektronika, majd a század második felétől a rá épülő informatika, azaz hardver + szoftver + telekommunikáció jelentette. Így együtt az alkalmazó tudományok fejlődését is kikövetelték, nagyban segítették. Mi következik? Mit hoz a XXI. század? Mikor fog ízlelni, szagolni valamelyik processzoros kütyü? Ha nem ilyen nagy tenyerünk lenne, már milliméteresek lennének az okostelefonok? Káros-e az emberre a virtuális világban töltött egyre több idő? Gyerekeinknek milyen lesz a világképe néhány tíz év múlva? És még sok-sok kérdés, melyek már a társadalomtudósok elméit is egyre jobban foglalkoztatják. "Áldás, vagy átok?"

-gf-


Fenti bejegyzésekhez véleményeiket a Kapcsolat menüpontban tudják elküldeni.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo